24.5. - Zdaj gre zares

Danes pa sva delala malo bolj zares. Pripravila sva 3D model najinega izdelka in ga posredovala Carlosu, enemu od zaposlenih na CNCjih, ki zna malo angleško. Skupaj smo naredili program za prvi kos najinega izdelka, ki bo iz medenine. Potem smo program poslali stroju, vanj vpeli medeninast surovec, določili ničlo točko, iz katere bo izhajal program, v stroj vstavili vsa potrebna orodja in pognali program. Ker je treba vsak kos najinega izdelka obdelati iz vseh strani, ga bomo izdelali z dvema programoma. Prvi je trajal prbl. 20 minut. Najprej smo s prvim programom obdelala tri surovce, ker bomo naredili tri celotne izdelke (dva za naju in enega za podjetje). Potem smo polizdelek obrnili, zopet nastavili ničlo točko in pognali drugi del programa (in to še dvakrat ponovili še za ostala dva kosa). Ker je drugi del programa trajal malo dlje in je bilo vmes potrebnih še nekaj prilagoditev, je časa hitro zmanjkovalo in tako nam je ravno uspelo narediti vse tri medeninaste kose, ko se je končal najin delovni čas. Danes so naju tudi presenetili z novico, da bova v soboto dobila mlado sostanovalko iz Francije.

Vpenjanje surovca.

Prvi del programa v je v teku.
Prvi del programa se je končal.

Merilo za luknjo. Ko smo kos obrnili, smo s pomočjo luknje določili ničlo točko, potem a zagnali drugi del programa.

Tale stroj je danes prispel v podjetje, služi pa za vstavljanje orodji v vpenjalne glave. Vpenjalno glavo pokrijemo s posebnim grelnikom, ki jo segreje na 350°C. Zaradi temperaturnega raztezanja se luknja toliko razširi, da lahko vanjo vstavimo orodje (rezkar, sveder,...), potem pa čez postavimo poseben hladilni obroč. Ohlajanje zmanjša luknjo na prvotno velikost, ta pa pri tem močno stisne orodje. To je zelo precizen način vpenjanja.

Ko sva prišla domov, sva najprej imela siesto. Danes je bilo kar precej toplo in zapasalo nama je iti malo ven. Spet sva skočila na Sveti Rok, na vrhu pa sva kar nekaj časa sedela, uživala v dobrem vremenu in lepem razgledu in se po moško pogovarjala. Ko se je že začelo večeriti, sva se odpravila domov in spotoma nabrala še nekaj bezgovih cvetov. Doma sva si skuhala večerjo, pripravila šabeso, potem pa pogledala še en film. Potem sva na hitro skočila še v center na wifi objavit blog, nato pa sva se odpravila spat.
Končno res lepo in sončno vreme!

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

27.5. - Se dogaja

25.5. - Impossible puzzle

26.5. - Rugby