7.5. - Vall de Nuria

Danes se je pa prvič zgodilo, da je wifi delal zjutraj, tako da sva blog objavila že navsezgodaj in to celo iz najinega stanovanja. Vse je enkrat prvič!
V planu sva imela izlet v Vall de Nurio, turistično in smučarsko središče, ki je znano po krasni naravi. Odpravila sva se na železniško postajo, kjer avtomat za nakup vozovnic ni hotel sprejeti najinega denarja niti bančne kartice, tako da sva se morala sporazumeti z angleško ne-govorečo prodajalko. Ko sva končno dobila ustrezne vozovnice, sva se odpeljala v Ribes de Freser, tam pa sva v zadnjem hipu prestopila na odhajajoči vlak zobate železnice, ki pelje v Vall de Nurio.
Zobate železnice se pač ne vidi vsak dan.

Ko sva prispela v to prekrasno dolino, sva si šla najprej pogledat samostan in okolico jezera.

Samostan in hotel v objemu čudovitih gora.
Notranjost cerkve.
Lahko najamete čoln in zaplujete po jezeru, poleg katerega je samostan.

Ker sva oba hribolazca, sva si želela zlesti na enega od bližnjih hribov. Na informacijah sva povprašala, kateri bi ustrezal času, ki sva ga imela na voljo, želela pa sva seveda tudi dober razgled. Glede na zemljevid sva sledila zelo slabo označeni poti, s katere sva kmalu zašla.
Pogled na prvotni cilj.

Ampak nisva bila edina. Naletela sva na mladega španca, ki je na najino veliko olajšanje (kot eden redkih) govoril angleško. Izkazalo se je, da je imel enak cilj kot midva, po nekem zanimivem naključju pa je bil tudi on strojnik. To je takoj privedlo do dobre komunikacije, zato smo se odločili, da bomo skupaj nadaljevali pot. Ker poti pač ni bilo, smo se enostavno usmerili proti vrhu, ki smo ga določili za nov cilj, in jo ubrali naravnost proti njemu, izogibali pa smo se le zaplatam snega (Katalonske gore so drugačne od naših Alp. So bolj položne in bolj travnate, tudi na višjih predelih, ker je ozračje toplejše.). Ker smo hodili izven označene poti, smo naleteli na veliko gorskih živali. V dobri uri in pol smo prišli na vrh in presenečeni ugotovili, da smo priplezali na višino 2727 m. In to v navadnih supergah.
Na višini baz kumulusov (oblakov, pod katerimi Tilen ponavadi leti z jadralnim letalom).
Matija na vrhu.

Na vrhu smo si na hitro odpočili, zraven pa ves čas govorili o strojniških zadevah, seveda pa tudi o življenju v Španiji in Sloveniji. Z vrha smo z lahkoto našli pravo pot do samostana, vodila pa nas je čez nekaj zasneženih področji.. Po sestopu smo bili zelo lačni, tako da smo odšli v restavracijo, kjer nama je novi prijatelj Pablo častil pijačo. Ker njegova pot domov vodila skozi Ripoll, nama je ponudil, da naju zapelje do tja in tako sva v njegovem avtu spoznala še popularno špansko glasbo. Res je faca tale Pablo.
V supergah na snegu (don't try this at home).
Pogled na Vall de Nurio z višine 2475 m.
Specjalci (ožgani od sonca) na spustu v dolino.
Ne moreš zgrešiti, v čigavih gorah si.
Španska glasba na poti v Ripoll.

V Ripolu sva najprej odšla  na pijačo v lokal z wifijem. Bila sva utrujena in ker nisva imela boljše kaj bi počela v takih okoliščinah, sva pač visela vsak na svojem telefonu. Potem sva odšla do stanovanja in si pripravila večerjo, tokrat hamburgerje. Zvečer sva se šla na glavni trg še malo priklopit na wifi, kmalu pa sva se vrnila in v Wordu spisala blog, potem pa sva se odpravila spat.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

27.5. - Se dogaja

25.5. - Impossible puzzle

19.5. - Barcelona 1. dan